fysiotherapie profit COPD op de loopband

Looptraining

(Claudicatio intermittens)

Looptraining voor mensen met Claudicatio Intermittens (“etalagebenen”)

Claudicatio intermittens heet de aandoening die gewoonlijk ‘etalagebenen’ wordt genoemd. Dit ontstaat als gevolg van atherosclerose (slagaderverkalking) waardoor zuurstofrijk bloed de spieren van de benen niet meer kan bereiken. Hierdoor ontstaat snelle verzuring wat pijn, krampen en tintelingen in één of beide benen kan geven. Deze klachten ontstaan vaak na een korte afstand gelopen te hebben. In rust nemen deze klachten dan weer geleidelijk af.

Risicofactoren voor het ontstaan van atherosclerose zijn: diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en obesitas (overgewicht). Daarnaast speelt een slechte levensstijl (roken en lichamelijke inactiviteit) ook een grote rol.

Naast een operatieve behandeling (‘dotteren’, bypass of verwijderen van de verkalking) is looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut effectief. Zo wordt door looptraining de angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten) gestimuleerd en hierdoor de bloeddoorstroming toeneemt.

In samenwerking met de vaatchirurgen in het St. Elisabeth Ziekenhuis is onze praktijk verbonden met het loopnetwerk in Tilburg en omgeving. Dit netwerk bestaat uit een aantal praktijken waar gespecialiseerde fysiotherapeuten u op een deskundige wijze kunnen begeleiden.

Na een verwijzing door de vaatchirurg krijgt u eerst een intakegesprek en een test op de loopband. Vervolgens komt u twee keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut een looptraining volgen. Het doel is uw uithoudingsvermogen te vergroten en de doorbloeding in met name uw benen te verbeteren waardoor u na enige tijd in staat bent grotere afstanden zonder pijn in uw been/benen te kunnen afleggen. Dit effect is vaak al voelbaar na zes tot acht weken looptherapie.

Indien u meer informatie wilt, of indien u een verwijzing heeft voor looptraining, kunt u contact opnemen met ons.